Nakup preko oglasov

Spoštovani,

sem članica vašega društva za potrošnike. Sem samohranilka, mati odraščajočemu sinu, ki si je nadvse želel pametni telefon (ja, res je grozno, ampak vsi njegovi vrstniki ga imajo). Ker si novega ne morem privoščiti, sem pobrskala med oglasi in hitro našla nek s.p., ki prodaja rabljene pametne telefone. Za manj kot polovico cene in brez računa! Hitro smo se zmenili, toda že naslednji dan se je izkazalo, da telefon sploh ne deluje v redu: baterija zdrži le par ur, pogosto pa telefon crkne že med navadnim telefonskim pogovorom. Prodajalec se mi ne javlja (številka je nedosegljiva). Kaj lahko naredim? Kje lahko reklamiram telefon?

Ker ne zahtevate računa, omogočate preprodajalcem, da utajijo davke ter s tem  služijo na vaš račun.

Kazen zaradi neizdaje računa je globa od 2.000 do 125.000 evrov. Če je uveden tudi davčni nadzor, se lahko zavezancu odmeri plačilo dodatne davčne obveznosti.

Poleg tega imajo takšne situacije tudi širše družbene posledice, saj dolgoročno izgubljamo vsi:

  • potrošniki, ki niso zavarovani v primeru nezadovoljivo opravljene storitve;
  • podjetniki, ki poslujejo v skladu z zakonodajo in jim tisti, ki ne izdajajo računov, predstavljajo nelojalno konkurenco;
  • država, ki ji niso bili plačani davki;
  • davkoplačevalci, ker je na razpolago manj denarja za javne storitve, kot npr. zdravstvo, šolstvo in socialni prejemki.