Življenjske situacije

Siva ekonomija v vsakdanjem življenju sploh ni tako zelo siva in dolgočasna! Nasprotno, običajno se »obleče« v prijaznega serviserja pralnega stroja, ki staro "mašino" hitro in poceni, a brez računa, ponovno spravi v tek. Ali nas preseneti kot zelo razumevajočega zobozdravnika, ki kvalitetno (in nežno!) opravi svoje delo, toda – brez računa. 

Na prvi pogled je to ugodneje tako za potrošnika kot za ponudnike izdelkov in storitev: prvi morda dobi malce cenejšo storitev ali izdelek, drugemu pa ostane več zaslužka. 

Na drugi pogled pa celoten položaj nikakor ni ugoden. Z izogibanjem plačila davkov in/ali prispevkov (kar je najpogostejša posledica neizdanega računa) smo na dolgi rok na slabšem vsi: najprej potrošnik, saj niti serviser niti zobozdravnik ne bosta delala brez zaslužka, nato država zaradi izogibanja plačila davkov in prispevkov, v končni fazi pa celotna družba, ki se z nezadostno financiranim javnim zdravstvenim in izobraževalnim sistemom ter šibko socialno varnostjo težko razvija in napreduje. 

 

Nabor nekaterih najočitnejših situacij iz vsakdanjega življenja je namenjen predvsem razmisleku. 

Čas je, da se zbudimo!